Legfrissebb!

Benyújtották a kata változásokra a törvényjavaslatot, aminek a lényege:

2022.09.01-től

  • kiesik a KATA-ból az a vállalkozás, aki nem csak magánszemélyeknek számláz, azaz kifizetőtől szerez bevételt. Kifizető lényegében az, akinek van adószáma. Kivétel a taxisok, nekik van lehetőségük KATA-sként is nem magánszemélyek felé számlázni és bevételt szerezni. Ezzel tulajdonképpen legyilkolták a KATA-t.
  • nem lehet egyáltalán KATA-s semmilyen formában egy bt, kkt, egyéni ügyvéd, ügyvédi iroda, állatorvos.
  • nincs lehetőség mellékállásban KATA-snak lenni. Ha a heti munkaidője kevesebb, mint 36 óra, akkor lehet KATA-s – persze a feltételeknek meg kell felelni – és 50.000 Ft lesz a KATA.
  • aki maradhat KATA-s, neki továbbra is havi 50.000 Ft a KATA (megszűnik a 25.000 ft. és a 75.000 ft-os fizetési összeg is) és 108.000 Ft az ellátási alap (táppénz, nyugdíj számítása esetén).
  • 18 millió Ft lesz az éves KATA keret, azaz havonta 1.500.000 Ft.
  • aki 2022.09.01-től kilép a KATA-ból, neki nem 8 millió Ft lesz az éves KATA bevételi kerete, hanem 12 millió Ft.
  • szó nincs arról, hogy emelkedne az alanyi mentes áfakeret, azaz jelenleg 12 millió Ft.

Tegnap, azaz 2022.07.12-én szavaztak róla és el is fogadták.

Az szinte biztos, hogy a KATA változások miatt az eddigi KATA-s vállalkozók nagy részének váltani kell, illetve át kell számolnia az éves üzleti- és bevételi terveit, hiszen az alap költségei emelkedni fognak (például a könyvelési költség az biztosan, lévén minden más adózási forma több munkát igényel a könyvelőtől)…

Aki viszont benne marad majd a KATA rendszerben, annak extra odafigyeléssel kell majd kezelnie a vásárlóit és előre, hiszen nem szolgálhat majd ki (nem adhat számlát) nem magánszemélyeknek – tehát egyesületeknek, alapítáványoknak sem, mert kizárják a KATA-ból azonnal…

Amennyiben szeretne adótanácsadást kapni a KATA változások miatt, elérhetőségeim bármelyikén keressen meg!

Sokaknak az átalányadó lehet majd a megoldás, de előtte érdemes tájékozódni. De még nem érdemes kapkodni, várjuk meg, mi lesz a “végleges”, elfogadott verziója a jogszabály-változásnak…

És akkor a jövő…

Semmiképpen nem érdemes és nem ajánlott kapkodni, pánikszerűen dönteni, hiába értek mindenkit hideg zuhanyként ezek az elég jelentős KATA változások! A legjobban akkor járhat el mindenki, ha picit kivár – még ki kell jönnie a Közlönynek,– és addig is átgondolja az éves üzleti tervét, a vállalkozását és megnézi, jól átgondolja a lehetséges megoldásokat: vállalkozási formákat és adózási lehetőségeket..

Vélhetően sokaknak járható út lesz az átalányadó. Mindenképpen érdemes egyeztetni, kalkulálni, ebben lehetek a segítségükre, segítségetekre!